fragmentARTy u Gradskoj galeriji

fragmentARTy u Gradskoj galeriji

Gradska galerija će u okviru Art Weekend Belgrade manifestacije, kao galerija domaćica prirediti specijalnu pop-up izložbu fragmentARTy – Blic pogled na umetničku scenu Beograda, čiji je cilj da gostima ali i publici pruži priliku da baci pogled na stvaralaštvo umetnica i umetnika, koji su svoje projekte prezentovali u galeriji toko prethodne decenija postojanja i njenog aktivnog učešća na umetničkoj sceni Beograda. Gradska galerija je i osnovana pre deset godina, na potrebi stvaranja novom umetničkog prostora u gradu za mlade umetnike i umetnice koji počinju da grade svoju karijeru. Otada, pripisani ciljevi galerije nepromenjeni su i odnose se na lansirane tih mladih kreativaca na lokalnu umetničku scenu. Sličan pripisani cilj deli i manifestacija Art Weekend Belgrade – lansiranje naše male ali vibrantne umetnicke scene na međunarodnu pozornicu, a kako bi se to ostvarilo gosti manifestacije pozvani su da upoznaju protagoniste i protagonistkinje, njihovo stvaralaštvo kao i ključna mesta savremene umetnosti u Beogradu.
Neobična postavka nalik na slagalicu naslovljena je fragmentARTy a sastavljena upravo od fragmenata stvaralaštva prikazanih u galeriji prethodnih godina. Gradska galerija je secirala umetničku scenu i te preseke prikazivala kroz svoje izlagačke sezone, otkrivajući na taj način mlade, publici nepoznate stvaraoce. Ova pop-up izložba ima za cilj da još jednom secira scenu i taj presek sastavljen od veoma različitih umetničkih dela prikaže kao ključne fragmente zaslužne za neponovljive i uzbudljive izlagačke sezone u prethodnoj deceniji. Od umetnika koji su gradili svoje karijere paralelno sa razvojem galerije poput Nataše Kokić, Marije Maksimović, Nikole Radosavljevića, preko onih koji su svoje stvaralaštvo otkrili u prethodnih par godina, Stanislava Drče, Izabele Mašić, Nađe Kračunović, koja je upravo završila svoju prvu samostalnu izložbu, galerija želi da skrene pažnju i na neke projekte iz prošlosti na kojima su učestvovali i etablirani umetnici poput Melise Loga, Aleksandra Maćaševa i Daliborke Đurić, ali i da baci pogled u budućnost, na autore čije izložbe nas tek očekuju, Dejana Krstića, Hiraku Nebojše jamasaki Vukelića i Miloša Gavrilovića.
Multimedijalna slagalica može na prvi pogled izgledati zbunjujuće, ali to je zbog toga što je postavka kreirana da se sagledaju svi detalji, gde svako umetničko delo u sebi nosi potencijal da probudi radoznalost kod gostiju i pokrene interakciju. Većina autora i autorki biće prisutna na izložbi sa ciljem da se umesto zvaničnog vođenja, gostima i publici ponudi neformalniji i intimniji razgovor sa učesnicima u prijatnoj atmosferi pogodnoj za otkrivanje inspiracije i istraživanja uloženo u jedno umetničko delo. Fragmenti neće formirati kohezivnu celinu, ali to nije ni poenta ove postavke, upravo suprotno, njena poenta leži u prezentaciji bogatsva i pluralizma umetničkog stvaralaštva u Beogradu.

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian