KONSTELACIJE u Akademiji – Centar za grafiku i vizuelna istraživanja FLU

KONSTELACIJE u Akademiji – Centar za grafiku i vizuelna istraživanja FLU

U svojim radovima predstavljenim na izložbi ,,Konstelacije“ autorka Taida Jašarević (BiH) istražuje pitanje identiteta kroz procese transformacije grafičke slike. Odnos između slike i identiteta pretočen je u odnos između tehnike i materijala, grafičkih tehnika i prozračnih atributa japanskog papira. U svom istraživanju, on koristi koncept „re-posredovanja“ kao sposobnost da ponovo kreira jedan medij preko drugih medija, na primer: sposobnost da se ponovo kreiraju digitalne slike pomoću tehnika fotografisanja ili da se postignu efekti digitalne slike pomoću klasičnih grafičkih tehnika. Izložbom “Konstelacije” autorka predstavlja radove nastale u poslednjih nekoliko godina, grupisane u cikluse ispitujući izrazite sposobnosti klasične tehnike i digitalnih tehnologija i otkriva nove kreativne dimenzije u procesu stvaranja slike.
Taida Jasarević Hefford (Sarajevo, 1979), diplomirala je naAkademiji likovnih umjetnosti Sarajevo na odseku Grafičke umjetnosti 2002. godine. Kao stipendista Vlade Japana, stekla je magistarske i doktorske studije iz likovnih umetnosti na Univerzitetu za umetnost i dizajn Joshibi u Japanu 2007. i 2010. godine. Član je Univerzitetskog komiteta za grafičke studije u Japanu i docent na Akademiji likovnih umjetnosti Trebinje, Univerzitet u Istočnom Sarajevu. Izlagala je na brojnim izložbama u samostalnim i kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu, uključujući bijenale i trijane grafike u Poljskoj, Belgiji, Japanu, Tajvanu i Kini. Istaknute nagrade i priznanja stižu sa trećeg bijenala grafike Guanlan, Bijenala u Krakovu, Beogradu i Tajvanu, kao i nagrada Japanskog udruženja grafičkih umetnosti. Aktivno učestvuje u međunarodnim simpozijima i konferencijama. Njeni radovi nalaze se u kolekcijama širom sveta i objavljeni su u preko trideset različitih kataloga i časopisa, uključujući Age of Print (Japan), Light \ Matter (Kanada \ USA), Decoding: Savremena umjetnost u BiH, Imprint (Australia).
Izložba će biti otvorena 10.oktobra u 19h, a posetioci će, tokom AWB-a, imati priliku da posete i grafičke radionice Centra za grafiku FLU. U radionici za ručnu sito štampu umetnica Tamapa Pajković, master štampe, izvodiće grafiku umetnika Predraga Neškovića u izdanju Centra, dok će u radionici za litografiju umetnica Marija Anđelković izvoditi grafiku umetnice Marije Šević, takođe u izdanju Centra.

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian