Minipogon

Minipogon

Da bi se ispitala mogućnost organizacije proizvodnog procesa na način kojim bi se mogla uspostaviti veća ekonomska (pa samim tim i društvena) jednakost, 2017. godine od strane grupe umetnika, aktivista i naučnika pokrenut je eksperimentalni proizvodni pogon posvećen razvijanju i upošljavanju pristupačnih tehnologija za obradu otpadne plastike u čiji rad bi se mogle uključiti neke od najugroženijih društvenih grupa. Od 2018. Minipogon deluje u svojoj radionici smeštenoj u Centru za azil Krnjača, gde se njegovom radu pridružuju brojni stanovnici kampa, kao i ostali zainteresovani pojedinci. U nameri da generiše nove vrednosti sa ‘margina’, Minipogon u svom radu operiše sa odbačenim i nusproizvodima kapitalističkog društva, bilo da se radi o materijalnim resursima (plastični otpad, kao derivate nafte danas najeksploatisaniji i najobezvređeniji material iz prirodnog okruženja) ili o društvenim resursima / sastavu radnog kolektiva (izbeglice kao direktne posledice globalizacije, nezaposleni, neformalni sector reciklera itd). 

Članovi kolektiva sami sprovode sve korake koji su neophodni da bi se proizvodni proces učinio mogućim. Sopstvenom izgradnjom mašina obezbeđuju se neophodna sredstva za proizvodnju, koja bi u drugom slučaju ostala nedostupna za širi krug korisnika usled licenci i autorskih prava industrijskog sektora. Proces rada uključuje i formiranje kanala za nabavku sirovina (reciklažne plastike) i njegovu pripremu za obradu, dizajniranje novih proizvoda, izradu kalupa, proizvodnju i dorado finalnih proizvoda i na kraju uspostavljanje novih kanala distribucije (prodaje ili razmene). Kroz konsultacije, diskusije i zajedničko donošenje odluka, radni proces kroz sve svoje segmente (npr. deljenje obaveza, odgovornosti prihoda) uključuje i zajedničku refleksiju o tome na koji način je on vođen. Kroz proces rada pri kome se od odbačenog kreiraju novi funkcionalni i dugotrajni predmeti uspostavljaju se novi odnosi prema materijalu (materijalnom okruženju), kao i oni između ljudi (saradnika) iz kojih je isključen bilo koji oblike eksploatacije, dok se proizvode nove vrednosti koje stoje naspram novčanim.

Osnovna grupa: Vahida Ramujkić, Tijana Cvetković, Chow Sing Tai
Saradnici/ce: Khairullah Armani, Danilo Prnjat, Faisal, Nadir Khan, Dejan Došljak, Ali Shaheen, Noorullah Kakar, Rahmani, Redha Al-Khamis, Nebojša Milikić, Sedulla itd.

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian